Emine Altınordu – Portfolyo

Emine ALTINORDU

Yıldız Teknik Üniversitesi / Mimarlık Fakültesi mezunuyum. Diploma projeme katkı amacıyla maketimden fotoğraf çekip, sunumuma destek sağlamıştım. Fotoğrafa olan ilgim bu şekilde başladı diyebilirim. Ama daha ileri safhaya geçirmedim. 

Emeklilikle birlikte kendime daha çok vakit ayırabilmeye çabaladım. Geleneksel Türk El Sanatları’ndan Çini ile uğraşmaya başladım. Gezmeye ve seyehat etmeye, bu gezilere ve geçmekte olan an’a ait belge kalması amacıyla belediyelerin açmış olduğu kurslara katıldım. 

Fotoğraf çekmenin beni ne kadar mutlu ettiğini, çekim sırasında kafamda fotoğraftan başka düşüncenin kalmaması ve hiç yorgunluk hissetmemem ilgimin daha da artmasına sebep oldu. 

Hobi olarak fotoğraf çekimlerine başladım. ‘Beni bu kadar mutlu eden bir hobinin eğitimini alayım’ düşüncesiyle AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümüne yazıldım, mezun oldum. 

Ayırabildiğim vaktimi fotoğraf çekmeyle değerlendiriyorum.

Emine Altınordu – Efes Yamaç Evleri (Terrace Houses) Portfolyosu

Romalıların şehir merkezi Efes Antik Kenti’nin tam merkezinde bulunan ve 4.000 m2’ye yayılmış alana verilen isimdir Yamaç Evleri. Günümüze kadar şaşırtıcı biçimde korunarak gelmiş olması, Yamaç Evleri’nin en önemli ve göze çarpan özelliğidir.

Tiberius (MS 1.yy) döneminde inşa edilmiş evler, büyük bir depremle yok olmuş 3. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Evlerde, günümüzdeki merkezi ısıtma sistemine benzer bir uygulama gerçekleştirilmiş. 

“Yamaç Evler, 1960’lı yıllardan başlayarak ortaya çıkartılmaya başlamış ve ilk kez, Yamaç Ev 1 adı verilen, çok parçalı bütün kazılmıştı. Burasının toplam alanı, yaklaşık 3.000 m2’ydi. Ortaya çıkarılan altı tane tek katlı ev, M.Ö. 1. yüzyılda inşa edilmiş ve arazinin yükseltisine uygun biçimdeki dört taraçaya yayılmıştı. Bu, en eski dönem evlerin üstünde daha sonraları yeniden inşa edilmiş bir peristil evin (ortası avlulu ev) kalıntıları çok iyi korunmuştu. Öyle ki, birkaç katlı olmasına rağmen, onarımı yeniden yapılabilmişti. Kazılardan elde edilen bilgilere göre, daha sonra Erken İmparatorluk döneminde bu yapı tarzı bırakılmış, ama, yerine 1.400 m2’lik bir alanı kaplayabilen gösterişli bir yapı inşa edilmişti.”  

Bugün üzeri özel bir çatı ile kaplı olan bu evler dışardan oldukça sade görünseler de içleri oldukça süslü ve iyi dekore edilmiştir. Duvar ve yerleri göz alıcı mozaik ve fresklerle süslenmiştir.  

Evlerde mermer döşemeler, mozaik kaplamalar, karolar oldukça etkileyici. M.S. 3. yüzyıl’da bir deprem geçirdiği anlaşılan evlerin yeniden onarıldığı ve yenilendiği tahmin ediliyor. Efes’li elitlerin günlük yaşamlarını yansıtan evlerin belediyeye misafir ağırlama ve günlük işlerinde kullanması için verildikleri de biliniyor.

Fotoğrafların orijinalini görmek için üzerine tıklayın

Tüm portfolyoları görmek için buraya tıklayın...

Youtube kanalımıza abone olmak ve videoları izlemek için tıklayın…