Hüseyin Pektaş – Portfolyo

Hüseyin PEKTAŞ

1975 yılında Malatya’da doğdum. İlk ve ortaokul Gaziantep’te ve liseyi İstanbul’da dışarıdan bitirdim. İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nde Lisans ve Marmara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Çocukken geçirdiğim bir kaza sonucu sağ gözümü kayıp ettim. 

Uzun yıllar özel sektörde satın alma uzmanı olarak çalıştıktan sonra emekli oldum. İlgi alanlarım olan; fotoğraf, kitaplar, müzik, şiir, sinema ve tiyatro içinde fotoğraf hep bir adım önde oldu. 

2019 yılında İsmek’de temel fotoğrafçılık ve belgesel fotoğrafçılık eğitimi aldım. Belgesel fotoğraf eğitimi için binlerce fotoğrafını çektiğim Büyük Valide Han’ın fotoğraflarından küçük bir seçki hazırladım. 

Hüseyin Pektaş Büyük Valide Han Portfolyosu

Büyük Valide Han İstanbul’un, Fatih İlçesine bağlı Hanlar Bölgesinde bulunan Çakmakçılar Yokuşunda yer almaktadır. Çemberlitaş, Beyazıt ve Eminönü arasında kalan bu bölge İstanbul’un en eski ve güzel hanlarını barındırır. Bu hanların hemen hepsi bugün de, giderek azalmakla birlikte, ticaret faaliyetleri ile uğraşanlar tarafından kullanılmaktadır.

IV. Murat döneminde (1623–1640), Valide Kösem Sultan tarafından Üsküdar’daki külliyeye vakfiye olarak yaptırılmıştır. (1) Yaklaşık dört yüzyıldır; yangınlar, depremler ve yaşantının yoğunlu ile çok hasar almış olan Büyük Valide Han zamana direnmeye devam ediyor. 

17. yüzyılda, avlular, avluları kuşatan revaklar, dışarısı ile sınır çeken duvarlar, kapılar ve geçitlerle yola çıkan Büyük Valide Han zamanla, tıpkı İstanbul gibi büyük bir tahribata uğrayarak, avlusu otopark olarak kullanılan, revakları doldurulmuş, her yeri merdivenlerle örülmüş, avludan iç geçitlere ve bunlara açılan hücre mekânlara dönüştürülmüştür.

Büyük Valide Han gibi yapılar, İstanbul’un tarihi kent belleğini oluşturur ve geçmişi bugüne, bugünü geleceğe taşır. Sürekli bir değişim için de olan bellek, İstanbul’u oluşturan öznelerin kendi özel pratiklerinin, farklılıklarının ve bir arada yaşamalarının izleridir. 

Bir dünya kenti olan İstanbul’un görkemli Tarihi Yarımadası içinde yer alan Büyük Valide Han korunması gereken tarihi ve kültürel mirasımızdır ve aslına uygun olarak restore edilmeli ve korunmalıdır.

(1) Baykan, A., Boynudelik, Z.İ., Sevingen, B., Uluoğlu, B., Tarihi Belleğimiz içinde Büyük Valide Han, Tarihi Vakıf Yurt Yayınları, 2014, s. 187.

Fotoğrafların orijinalini görmek için üzerine tıklayın

Tüm portfolyoları görmek için buraya tıklayın...

Youtube kanalımıza abone olmak ve videoları izlemek için tıklayın…