Marilyn Silverstone

“Ben seni fark ettim ve orada ölümsüzleştirdim. Seni her görenle birlikte sonsuzluğun tekrar tekrar artacak. Sen kareyi terkettiğinde bile hala orada olmaya devam edeceksin. Gözümden uzak olduğun zaman bile sen bana, bakmaya devam edeceğim. Mühürlendin beynime. Mühürlendin kalbime. Sana yardım etmek istiyorum. Buna seni fotoğraflamakla başlıyorum işte.” (Marilyn Silverston’un “Su kuyusu” fotoğrafı için yazdığı metinden)

Marilyn Rita Silverstone 09 Mart 1929’da Londra’da doğar. Barbara ve Susan adında iki kızkardeşi daha vardır. Amerika’da Scarsdale’de büyür, 1950’de Massachusetts Wellesley College’dan mezun olur. Babası erken dönem film yıldızları ve Charlie Chaplin’le birlikte çalışan film yönetmenidir. Annesi ise hayata geç kalan ama pes etmeyen, 80 yaşında üniversiteden mezun olan bir kadındır. 

Marily’in ilk işleri Art News, Industrial Design, Interiors dergilerinde ortak editörlük olur. Ayrıca, Akademi ödüllü ressamlar üzerine yapılan bir dizi filmde yardımcı prodüktör ve tarih araştırmacısı olarak çalışır. Bir süre İtalya’da yaşar. 

1955 yılında serbest fotoğrafçılık yapmaya başlar. Foto muhabiri olarak Asya, Afrika, Avrupa, Orta Amerika ve Sovyetler Birliği olmak üzere birçok ülkeye gider, New York’ta the Nancy Palmer Agency’de işleri yayımlanır. 

1959’da Hintli besteci ve sitar virtüözü Ravi Shankar’ın fotoğraflarını çekmek için Hindistan’a gider. Aynı yıl Çin yönetimine karşı bir isyan başlatan Dalai Lama, barışın sağlanamaması ve Çin’in Tibet’i istila etmesi üzerine Hindistan hükümeti tarafından davet edilir. Dalai Lama, Hindistan’dadır. Marilyn Silverstone’nun Dalai Lama fotoğrafları Life Dergisi’nde yayımlanır. 

Hindistan’daki en saygın gazetelerden The Indian Express’in editörü Frank Moraes’le tanışır ve birbirlerine âşık olurlar. 4 ay için geldiği Hindistan’da 14 yıl kalacaktır. Fırtınalı ama kalıcı bir ilişkileri olur. 1974 yılına kadar Yeni Delhi’de birlikte yaşarlar. Amerikan ve İngiliz Büyükelçilerinin de içinde yer aldığı, Hintli yetkililer, diplomatlar, politikacılardan oluşan elit kesime dahil olurlar. 

Hindistan’da bulunduğu süre içinde 1962’de, “Bala: Child of India” ve “Gurkhas and Ghosts” kitaplarını yayımlar.

1964 yılında Magnum Fotoğraf Ajansı asil üyesi olan Marilyn Silverstone, 1967’de tam üyelik hakkını kazanır. Her ne kadar Dalai Lama fotoğrafları ses getirdiyse de köylerde çektiği Hint hayatına dair fotoğrafları daha etkili olur. Klişe olmuş yoksulluk fotoğraflarından özellikle kaçınır. Eve Arnold, Martine Franck, Susan Meiselas ve Inge Morath ile birlikte Magnum fotoğraf ajansı üyesi olan beş kadından birisidir. 

İran, İsrail, Hindistan, Butan, Nepal ve Japonya’da çektiği fotoğrafları; Newsweek, Life, Look, Vogue ve National Geographic gibi dergilerde yayımlanır. 1971’de, fotoğraflarından yapılan “Kashmir in Winter” filmi ile Londra Film Festivali’nde birincilik ödülü alır.

1970’lerde Indira Gandhi dönemin kadın başbakanıdır. Gazeteci Frank Moraes, yaşadıkları anlaşmazlık sebebiyle Hindistan’da savunmasız bir konumda kalır. The Indian Express’ten emekli olur. Marilyn ile birlikte Londra’ya taşınırlar.

1960’ların sonunda, Marilyn Silverstone’un bir projesi için tanıştığı Tibet’li Budist Lama Khanpo Rinpoche’de tedavi amacıyla aynı dönemde Londra’dadır. Evlerine misafir olur. Hayatının kötü bir döneminde olan Marilyn, Budizm’le birlikte Tibetçe öğrenmeye de karar verir. Çocukluğunda kabakulak hastalığından yatarken okuduğu Fosco Maraini’nin “Secret Tibet” kitabının bu yolculuğunun bir anahtarı olduğunu söyler. 

1974 yılında Frank Moraes ölür. Marilyn Nepal’e gider. Himalayalar’da uzak bir manastırda aylarca kalır. Tamamen Budist olur. 131 keşiş için inşa edilecek manastıra para toplama görevini üstlenir. 16-19 yaşlarında Tibet’te tutsak olmuş, işkenceden kaçan sığınmacılara da barınacak ev yaparlar. 

1977 yılında Marilyn Silverstone artık fotoğrafçı değil, Budist bir rahibedir. 

1985’te Hindistan ve Himalaya fotoğraflarından oluşan “Ocean of Life” kitabı yayımlanır. 

1987’de Hong Kong’da düzenlenen bir törenle rahibeliği ilan edilir. Ngawang Chodron adını alır. Nepal Kathmandu’da yardımsever bir rahibe olarak hayatına devam eder. 

Marilyn Silverstone’un ileriki yıllarda sağlığı bozulur, kanser teşhisi konulur. Tedavi için Amerika’ya gider ancak o, sevgiyi ve bakımını üstlendiği insanların yanında, Nepal’de ölmek ister. 

Ölmeden hemen önce “18. Yüzyılın Başlarında Bir Kadın Lama” kitabını İngilizce’ye çevirir. 

28 Eylül 1999’da Kathmandu yakınlarındaki bir manastırda 70 yaşında hayata veda eder. 

Marilyn Silverstone’un fotoğraf arşivi Magnum’un 30 yıl şef editörlüğünü yapan ve emekliye ayrılan James A. Fox’un yönetimindedir. 

“Sırlar olsa da çok fazla analiz etmeden, ona sımsıkı sarılmadan hayat boyunca ilerlemeye devam et. Sadece yürü.”
Marilyn Silverstone

Marilyn Silverstone’un daha fazla çalışması için kısa bir video:

Diğer fotoğraf ustalarının hayat hikayelerini buradan okuyabilirsiniz…

%d blogcu bunu beğendi: