Catherine Leroy

“Foto muhabiri, bir muhabir, bir yorumcu ve bazen bir şairin birleşimidir; bir yer veya olayın ruhunu ve atmosferini kaydetmek için fotoğraf makinesiyle çalışandır.”
Bu sözlerin sahibi Fransız kadın foto muhabiri Catherine Leroy

1976’da Lübnan Savaşı sırasında Beyrut sokaklarında süren çatışmalarda çektiği fotoğraflarla Robert Capa fotoğraf ödülünü alan ilk kadın fotoğrafçı. 

1966 yılında 21 yaşındayken bir karar verir ve Paris’i terk ederek, Leica fotoğraf makinesi ile Vietnam Savaşı’nın ortasında buluverir kendini. Çektiği fotoğraflar öylesine gerçek ve etkileyicidir ki, erkeklerin kıskandığı fotoğrafçı namını alır. 

Uzun yıllar Gamma ve Sipa fotoğraf ajansları için çalışan Leroy, fotoğrafları AP ve UPI tarafından satın alınmış, Life Dergisi’ne defalarca kapak olmuş en önemli kadın savaş fotoğrafçılarındandır.  Çok sayıda ödüle sahiptir.

Bilinen en ünlü fotoğrafı 1967 yılında Vietnam Savaşı’nda çektiği 3 kareden oluşan “Acı İçindeki Asker”dir. Arkadaşının ölü bedeni üzerine eğilen askerin acı içindeki halini anlatan bu fotoğrafı 4 kare çekmiş fakat en sonuncusu net olmamış.  

Catherine Leroy, Vietnam’da esir düşerek, 40 şarapnel parçası ile yaralanmasına rağmen 2 yıl Fransa’da tedavi gördükten sonra yeniden savaşa dönecek kadar gözü kara bir kadın.   

Somali, Afganistan, Libya, İran, Irak, Lübnan gibi çeşitli ülkelerdeki savaşlarda fotomuhabirlik yapan fotoğrafçı, 2006 Temmuz’unda 61 yaşında kansere yenik düşer.

Catherine Leroy fotoğraflarına hızlı bir bakış için kısa bir video

Diğer fotoğraf ustalarının hayat hikayelerini buradan okuyabilirsiniz…

%d blogcu bunu beğendi: