Imogen Cunningham

Çağının ötesinde muhteşem bir kadın. 

1883 yılında Amerika Portland’da doğan Imogen Cunningham ilk fotoğraf makinesine 18 yaşında sahip olur ama kısa süre sonra sıkılarak satar. Oysa üniversitede yolu fotoğrafla öyle bir kesişecektir ki ömrü boyunca bırakamayacaktır. Öğrencilik yılarında bir kimya profesörü ile birlikte fotoğrafçılığın kimyasalları üzerine çalışmalar yapar.  

Yeniden fotoğraf makinesine sahip olan Imogen, aldığı eğitimlerle bir süre bitki fotoğrafları çeker. Mezun olduktan sonra Edward Curtis ile fotoğraf stüdyosu açarlar. Burada portre fotoğrafları çeker. Yine de bildikleri ile yetinmez. 1909 yılında Almanya, Dresden’e giderek Prof. Robert Luther ile fotoğrafta yeni teknikler üzerine çalışır. 

Seattle’a döndükten sonra kendi atölyesini açar, çalışmaları kısa sürede ilgi görür. Tanınmış kişilerin portrelerini çekerken bireysel projelerine de devam eder. Kadın, erkek hatta aile fertlerini model olarak kullandığı nü fotoğrafları zaman zaman tartışmalara yol açsa da, yaptığı işler mükemmeldir.  

Vanity Fair Dergisi’nden aldığı teklifle New York’a gider. 

1932 yılında bir grup fotoğrafçı; Ansel Adams, Edward Weston, Henry Swift, John Paul Edwards, Sonia Noskowiak ve Willard Van Dyke ile birlikte Grup F/64’ü (*) kurarlar. Sergilerinde benzer yaklaşımdaki diğer fotoğrafçıların eserleri de yer alır. 

1945’te Kaliforniya Güzel Sanatlar Akademisi’nde çalışmaya başlar. Burada Dorothea Lange ve Minor White ile tanışır. 

Imogen Cunningham, neredeyse hayatının bitimine kadar çalışıp üretmeye, fotoğraf çekmeye devam eder. 1976 yılında 93 yaşında hayata veda ettiğinde ardında kendi yazdığı fotoğraf kitapları, birçok ödül ve şahane fotoğraf arşivini bırakmıştır. 

(*) Grup F/64

Grubun adı film üzerinde netsiz hiçbir yer bırakmayan en kısık diyafram açıklığından esinlenilerek konulmuştur.  Yaklaşımları “Yalın Fotoğraf” anlamında “Straight Photography” olarak bilinir. Fotoğraflar mevcut ışıkla çekilir, hiçbir aşamada müdahale görmez. Doğru pozlama, netleme keskinliği, kısık diyafram kullanımı, karanlık oda ve baskı tekniğinin çok iyi olması gerekmektedir.   

15 Kasım 1932′de San Francisco Young Memorial Museum’da ilk grup sergilerini açarlar. Bu sergiyi takiben F/64 manifestosunu yayınlarlar. Başkanları ve katı manifestoları olmamıştır. Yeni görüşlere açık, sadece fotoğraf üreten bir gruptur. 

Büyük Bunalım sebebiyle Edward Weston ve Van Dyke başka şehre yerleşirler. 1935 yılında grup sessizce dağılır.   

Imogen Cunningham Portraiture, On the Body, 1883–1976, Flora 

Meg Partridge tarafından yapılan belgesel niteliğindeki Academy Award Nominated Film Portrait of Imogen Cunningham filminin kısa videoları PhotoLiaison Youtube kanalında izlenebilir.

The Art of Photography Youtube kanalında Ted Forbes Imogen Cunningham’ı anlatıyor… Videoyu izlemek için buraya tıklayın…

Diğer fotoğraf ustalarının hayat hikayelerini buradan okuyabilirsiniz…