Eve Arnold

“Beni geliştiren şey hayal kırıklığı. Fakirdim ve fakirliği belgelemek istedim. Çocuğumu düşürdüm ve doğum konusunun peşine takıldım. Politikayla ilgileniyordum ve hayatlarımıza nasıl yön verdiğini bilmek istedim. Bir kadınım ve kadınlar hakkındaki her şeyi bilmek istedim.” 

Eve Arnold, 21 Nisan 1912’de Philadelphia’da Rus anne ve babanın dokuz çocuğundan birisi olarak dünyaya gelir. Babası iyi eğitim almış bir hahamdır. Ancak Yahudi din adamı olarak ailesini iyi koşullarda geçindiremez. 

Eve, önce yazar olmaya karar verir, sonra dansçı, en son da tıp okumak ister fakat erkek arkadaşının hediye ettiği kırk dolarlık Rolleicord fotoğraf makinesi hayatını değiştirir.   

1946 yılında Amerika’nın Hoboken kentindeki ilk otomatik fotoğraf film işleme tesisinde işe başlar. 

Eve Arnold, 1948 yılında Endüstriyel Tasarımcı Arnold Arnold ile evlenir. Frank adında bir oğlu olur. 

Eşinin teşvik etmesi ile Yeni Sosyal Araştırmalar Okulu’nda 6 hafta Harpers’ın ünlü sanat yönetmeni Alexei Brodovitch’den fotoğrafçılık eğitimi alır. Sınıf arkadaşları arasında geleceğin moda fotoğrafçısı Richard Avedon da vardır. İlk fotoğraf ödevinde oğlunun dadısı ile çalışır. Harlem’in siyahi kadınlar için tasarlanmış kıyafetlerini, kiliselerde gerçekleşen moda şovlarını fotoğraflar. Sınıf arkadaşları Eve’nın amatör çabalarını acımasızca eleştirirler. Fakat Brodovitch fotoğraflarını beğenir. O dönemde ırkçılığın had safhada olduğu Amerika’da, Afro Amerikan defilesi çekimlerini dergiler yayımlamak istemez. 

Eşi Arnold, fotoğrafları Londra’daki Picture Post Dergisi editörü, arkadaşı Tom Hopkins’e gönderir. Eve’nın çalışması kapakla birlikte sekiz sayfa da yer alır. Bu foto öykü Avrupa’da inanılmaz ilgi görür. Magnum fotoğrafçısı Henri Cartier Bresson’ın da dikkatini çeker. 1951 yılında Magnum Ajansı’na kabul edilir, 1957’de üyesi olur. Magnum Fotoğraf Ajansı’nın ilk kadın üye fotoğrafçısıdır.

Marilyn Monroe fotoğrafları…

1952 yılında bir partide Marilyn Monroe ile tanışır ve dost olurlar. Monroe’nin Ağustos 1962’deki ölümüne kadar on yıl boyunca fotoğraflarını çeker. Hafızalara kazınan tüm Marilyn Monroe fotoğrafları Eve Arnold’un eseridir. 

Hayat, Esquire, Harper’s Bazaar ve Paris-Match dergileri için; Paul Newman, Elizabeth Taylor, Marlen Dietrich gibi birçok ünlünün fotoğraflarını çeker. Ünlülerin yanında 60’ların politikacıları Senatör McCarthy, Kraliçe Elizabeth, Margaret Thatcher, Müslüman toplumun lideri Malcolm X ve 68 gençliğinin eylemleri de Eve Arnold’un kadrajında yer alan önemli projelerdir. 

Özellikle Malcolm X’i çalıştığı dönemde Eve epeyce zorlanır. Bir yıllık mücadelesinin sonunda Amerika’da beyaz basından nefret eden siyahların içine karışmayı başarır. 1962 yılında çektiği fotoğraflara yazdığı bir metinde; miting sırasında protestocular tarafından yüzüne tükürüldüğünü, olay yerinden ayrıldığında üzerindeki yün kıyafetin sigara ile delik deşik edildiğini fark ettiğini anlatır.  

1962 yılında oğlunun eğitimi için İngiltere’ye taşınır. Kötü giden evliliği boşanmayla sonuçlanır. Amerika ve Çin’de çalışarak geçirdiği altı yıl dışında hayatının geri kalanında oğluyla birlikte İngiltere’de yaşar. İleriki yıllarda üç torunu olur. 10 yıl boyunca The Sunday Times’ın renkli dergisinde çalışmaya devam eder. 

1970’lerden sonra…

1970’lerin başında Mısır, Afganistan ve Abu Dhabi’deki kadınların hayatlarını, sonrasında Güney Afrika’da ırkçılık konusunu fotoğraflar. O zamanlar Amerikalı bir fotoğrafçının girmesinin çok zor olduğu Sovyetler Birliği ve Çin’e gitmeyi başarır. Çin’e, on yıl vize bekledikten sonra 1979’da iki kez gider. Yeni doğan bebekler, siyahların haklarını savunan göstericiler, Afgan mülteciler, yoksulluk içindeki Afrikalılar, Moğolistan’daki at terbiyecileri, Çin’deki fabrika işçileri, Dubai’deki harem kadınları Eve Arnold’un bilinen işleridir. Küba’ya gidip otuz yıl önce fotoğraflarını çektiği ailenin yeni kuşaklarının fotoğraflarını çeker.

Uzun soluklu başka bir belgesel çalışması da 1710’dan beri Long Island’da aynı arsa üzerinde yaşayan Davis Ailesi’dir.  

1980’de, 68 yaşında, Çin’deki çalışması ile Brooklyn Müzesi’nde ilk kişisel sergisini açar. Aynı yıl Çin’de Ulusal Kitap Ödülü ve ABD Dergi Fotoğrafçıları Derneği’nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü alır.   

1995’de Royal Photographic Society’nin üyesi olur ve New York’un Uluslararası Fotoğraf Merkezi tarafından dünyanın en prestijli fotoğrafçılığıı; Master Fotoğrafçı unvanını alır. 

1996’da Londra’da açılan retrospektifiyle 62 bin kişiye ulaşan Eve Arnold daha sonraki yıllarda birçok başka onur ve başarı ödülleri alır. Kitapları yayımlanır. 30’dan fazla film setinde resmi fotoğrafçı olarak çalışır. 

Eve Arnold 04 Ocak 2012’de, Londra’da kaldığı bakım evinde sessiz ve huzurlu bir şekilde hayata veda eder. 

Robert Capa, Eve Arnold’un fotoğrafları için şöyle der: “Dietrich’in bacakları ile patates toplayan göçmenlerin acı hayatları arasında bir yere denk gelir.”

Visualizing Malcolm X with Photographer Eve Arnold

Eve & Marilyn Filmi 1. Bölüm
Diğer 2 bölümü Youtube üzerinde bulabilirsiniz…

Ödülleri:

2010 Sony World Photography ödüllerinde Ömür Boyu Başarı, Cannes
2003 İngiliz İmparatorluğu Nişanı, İngiltere
1997 Ulusal Fotoğraf Müzesi, Sinema ve Fotoğraf Müzesi Danışma Kurulu Üyesi, Televizyon, Bradford, İngiltere
1997 Amerikan Uluslararası Üniversitesi, Fen Bilimleri Doktoru Onursal Derece, Londra, İngiltere
1997 Stoke on Trent, Staffordshire Üniversitesi Mektuplar Doktoru Onursal Derece
1997 Andrews Üniversitesi, İngiltere Fahri Doktora Derecesi
1996 Kraszna-Krausz Kitap Ödülü (Retrospektif İçin)
1995 Royal Photographic Society, İngiltere Üyesi
1995 Master Fotoğrafçı, Uluslararası Fotoğraf Merkezi, New York, ABD
1980 Ulusal Kitap Ödülü (Çin’de)
1980 Yaşam Boyu Başarı Ödülü, ABD Dergi Fotoğrafçıları Derneği, ABD

Sergileri:

2005 Marilyn Monroe, Eve Arnold, Halcyon Galerisi, Londra, İngiltere
1996 Kadınlardan Kadınlara (Inge Morath ile birlikte), Japonya’da Profesyonel Fotoğraf Topluluğu, Tokyo, Japonya
1996 Retrospect’te (16 buluşma yeri) – Barbican, London, UK; Avustralya, İspanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri
1980 In China – Brooklyn Müzesi, New York, ABD

Kitapları:

2009 Eve Arnold’un İnsanları, Thames & Hudson, İngiltere
2005 Marilyn Monroe, Eve Arnold, Washington Green / Halcyon, İngiltere; Harry A. Abrams, ABD
2004 Eve Arnold El Kitabı, Bloomsbury, ABD
2002 Eve Arnold: Film Dergisi, Bloomsbury, ABD
2001 Ciné-Roman, Cahiers du Cinéma, Fransa
1996 Keepsakes: Retrospektifte Havva Arnold’un Fotoğrafı, Harry Ransom Humanities Araştırma Merkezi, Austin, Teksas
1995 Retrospect’te Alfred A. Knopf, ABD; Christopher Sinclair Stevenson, İngiltere
1991 Büyük Britanya, Alfred A. Knopf, ABD; (Eve Arnold), Christopher, Sinclair Stevenson, İngiltere
1989 Hepsi Bir Günlük Çalışmada, Bantam Books, ABD; Hamish Hamilton, İngiltere
1988 Özel Görüş: Inside Baryshnikov’un Amerikan Bale Tiyatrosu, Bantam Books, ABD
1987 Marilyn Monroe: Takdir, Alfred A. Knopf, ABD
1983 Amerika’da, Alfred A. Knopf, ABD; Secker & Warburg, İngiltere
1980 Çin’de Alfred A. Knopf, ABD; Hutchinson, İngiltere
1978 Flashback! 50’ler, Alfred A. Knopf, ABD
1976 Unretouched Woman, Alfred A. Knopf, ABD; Jonathon Cape, Birleşik Krallık

Diğer fotoğraf ustalarının hayat hikayelerini buradan okuyabilirsiniz…