Annie Leibovitz

Her bir fotoğrafı zihnimizde ayrı yer eden Amerika’nın ve çağımızın en iyi kadın portre fotoğrafçısı…

Anna Lou Leibovitz, 02 Ekim 1949 yılında Amerika, Connecticut’da doğar. Annesi modern dans eğitmeni, babası Amerikan Hava Kuvvetleri’nde subaydır. Annie, ailenin 6 çocuğundan biridir. 

Babasının hava subayı olması sebebiyle sürekli taşınırlar. Annie Leibovitz şu cümlelerle anlatır çocukluğunu: “Hep bir yerden bir yere taşınırdık. Tek sabit mekân aile arabamızdı. Arabada büyüdüğünüz zaman sanatçı olmak çok kolay. Çünkü dünyayı hazır bir çerçeveden görüyorduk. Bu, arabamızın penceresiydi. “

San Francisco Sanat Enstitüsü’nde Resim Bölümü’nde okurken akşamları fotoğrafçılık bölümü derslerini almaya başlar. Burada Henri Cartier Bresson ile tanışır ve fotoğrafçı olmaya karar verir. Sanat Enstitüsü’nü bitirdikten sonra, bir süre fotoğrafçı Ralph Gibson ile çalışır. Dünya turuna çıkar. İsrail Kibbutz’da, King Solomon’s Temple’da arkeolojik kazıların fotoğraflarını çeker.

1970’te Amerika’ya döndükten sonra Rolling Stone Dergisi’nde işe girer. Üç yıl sonra bu derginin baş fotoğrafçısı olur. Rolling Stone’un 1975 yılı Amerika Turnesi’nde Annie Leibovitz’de vardır.  Rolling Stones’un efsanevi gitaristi Keith Richards Annie’den şöyle bahseder: “Bakalım ne kadar dayanacak demiştik. Ben bir ay bile dayanamaz diyordum. Ama aramıza girdi ve büyük şaşkınlık yarattı. Her an bizimle beraberdi. Bir süre sonra görünmez bir hal aldı, çoğu insanın yanına bile yaklaşamayacağı şeyleri fotoğrafladı.”

Annie, turnede Rolling Stones üyeleri ile o kadar bütünleşir ki, uyuşturucuya başlar. Rolling Stones fotoğrafları Annie Leibovitz’e şöhretin kapılarını açar. 

On yıl boyunca Rolling Stone Dergisi’nin fotoğrafçılığını yapar. 142 fotoğrafı kapak olur. 

08 Aralık 1980 yılında John Lennon ve sevgilisi Yoko Ono’nun tüm dünyanın bildiği o ünlü fotoğraflarını çeker. Çekimden yalnızca 4-5 saat sonra John Lennon bir hayranı tarafından öldürülür. Annie Leibovitz’e son pozunu vermiştir.  

1983 yılında Vanity Fair Dergisi’nde çalışmaya başlar. Uyuşturucu tedavisi görür. 1990 yılında New York’ta “Annie Leibovitz Fotoğraf Stüdyosu”nu kurar. Ağustos 1991yılı Vanity Fair kapak fotoğrafı ile yine çok konuşulur. Fotoğraf, Demi Moore’un 7 aylık hamileyken verdiği çıplak pozudur. 

Yine 1991’de “National Portrait Gallery”de ilk retrospektif sergisini açar.  “National Portrait” galerisinde sergisi açılan yaşayan tek fotoğraf sanatçısıdır. 

Üç çocuğu vardır. 51 yaşındayken Sarah adında bir kızı olur. 2005 yılında taşıyıcı bir anneden ikiz kızları Susan ve Samuelle dünyaya gelir. 

Ve hayatındaki en önemli kişi Susan Sontag. Yazar, eleştirmen ve aktivist Susan Sontag’la 80’lerin başlarında, yeni kitabının kapak fotoğrafını çekmek için tanışırlar. İlişkileri Sontag’ın 2004 yılındaki ölümüne kadar sürer. Annie, Susan Sontag’ın hastalığının her evresini fotoğraflar.  

Annie Leibovitz dünya çapında müze ve galerilerde fotoğraf sergileri açar. Birçok ödül alır. 

2006 yılında kız kardeşi Barbara, Annie’nin hayatını tüm samimiyetiyle yansıtan bir belgesel çeker. “Annie Leibovitz: Life Through A Lens” (Objektiften Yansıyan Bir Yaşam)

Yapımcı Susan Lacy, Annie Leibovitz’i “fotoğrafladığı kişiler kadar ünlü bir sanatçı” olarak tanımlar.  

Son yaptığı dünyaca ses getiren işi 2016 yılı Pirelli Takvimi fotoğraflarıdır. 25 yıldır bu takvimde fotoğraf çeken ilk kadın fotoğrafçıdır. Bilinen Pirelli fotoğraflarının çok dışında bir işe imza atar. Müzik, sinema, edebiyat, spor ve çeşitli sanat dallarında başarılı, hayranı olduğu 12 kadının siyah beyaz fotoğraflarını çeker. Annie Leibovitz, şu anda 3 kızı ile birlikte New York’ta yaşamaya ve şahane işler yapmaya devam etmekte…

Kitapları:

Annie Leibovitz: Fotoğraflar (1983)
Fotoğraflar: Annie Leibovitz 1970-1990 (1991)
Olimpik Portreler (1996)
Kadın (1999)
Amerikan Müziği (2003)
Bir Fotoğrafçının Hayatı: 1990-2005 (2006)
Annie Leibovitz İş Başında (2008)
Pilgrimage (2011)

“Annie Leibovitz: Life Through A Lens” (Objektiften Yansıyan Bir Yaşam) Fragmanı

Diğer fotoğraf ustalarının hayat hikayelerini buradan okuyabilirsiniz…